0786 462 029 (L-V, 9:00-19:00) 0786 578 570 (L-V, 9:00-19:00) comenzi@mamapan.ro
Preluam comenzi pana la ora 12:00, le prelucram dupa-amiaza si livram a doua zi (doar Luni-Vineri). Livram doar in Bucuresti: minim 50 RON si Ilfov: minim 100 RON.
Atentie! Primim comenzi doar prin intermediul site-ului. La sediul din Str. Drumetului nr.2A, sector 3 se afla doar fabrica.

24
mai

Painea fara gluten: o necesitate?

In Romania, din pacate, dieta fara gluten este inca privita ca un moft, din mai multe motive: in primul rand, foarte putine persoane se gandesc sa faca legatura intre starea continua de rau sau disconfort si o posibila intoleranta sau sensibilitate alimentara; apoi, si mai putine persoane investigheaza aceasta ipoteza din punct de vedere medical; si, in cele din urma, chiar daca sensibilitatea sau intoleranta respectiva a fost clar diagnosticata, nu toti pacientii sunt dispusi sa urmeze o dieta adecvata afectiunii lor.

Reactiile adverse la gluten – si aici este inclus tot spectrul de suferinte provocate de aceasta proteina vegetala, de la cea mai grava, adica boala celiaca, si pana la sensibilitatile minore – acapareaza un teritoriu tot mai intins pe glob, fiind in stransa concurenta pentru primul loc in topul problemelor alimentare de gen cu intoleranta la lactoza. Conform unui studiu facut in februarie 2016 de catre Institutul National de Sanatate al Universitatii din Chicago, 7,5% dintre americani se confrunta cu o suferinta provocata de gluten, 3 250 000 de americani au fost diagnosticati cu boala celiaca, iar 60% dintre copiii carora li s-a depistat aceasta boala nu prezentau niciunul dintre cele 295 de simptome stabilite pana acum. Glutenul „loveste” pe tot globul si o face din ce in ce mai tare.

Cum a devenit painea „periculoasa”

Lumea nu mananca paine de ieri, de azi, si a facut-o fara astfel de probleme timp de secole, pana acum aproximativ 60 de ani, cand modul ei de fabricare, la nivel industrial, s-a schimbat total, in detrimentul sanatatii consumatorilor. De unde brutariile foloseau doua ture de angajati pentru a produce paine prin procesul de dospire indelungata – cu maia, s-a trecut la framantarea painii cu drojdie industriala, pentru scurtarea timpului de productie si scaderea costurilor. Astfel, painea traditionala, sanatoasa, a fost inlocuita cu o paine „fast-food” care a atacat, in timp, sanatatea consumatorilor prin introducerea in organismul lor a acestei proteine daunatoare, glutenul.

In timpul dospirii prelungite din metoda traditionala de productie a painii, glutenul era „fermentat”, iar acidul fitic din cereale – eliminat, ceea ce facea ca painea sa fie bine tolerata de organismul omenesc. Odata cu introducerea drojdiei in procesul de productie, painea a „atacat” cu toate aceste substante sistemul digestiv al consumatorului. Un studiu facut in SUA in 2014 si publicat in The Journal of Nutritional Biochemistry a demonstrat faptul ca glutenul reuseste sa schimbe chiar si structura ADN-ului omenesc, in detrimentul sanatatii acestuia. (linkul aici http://www.greenmedinfo.com/blog/eating-wheat-cows-milk-disrupt-dna-expression-antioxidant-status-1)

Prin urmare, nici nu-i de mirare ca dieta fara gluten a devenit atat de raspandita; vanzarile anuale de produse fara gluten totalizeaza 15 miliarde de dolari in SUA pe an, conform aceleiasi cercetari facute de Institutul National de Sanatate. (vezi linkul aici http://www.statisticbrain.com/gluten-celiac-disease-statistics/).

Piata romaneasca cere paine fara gluten

Si in Romania, nevoia de produse fara gluten este in crestere, pe masura ce publicul se informeaza tot mai mult si parcurge investigatii medicale tot mai amanuntite. Astfel incat, MamaPan a decis sa raspunda acestei nevoi prin introducerea unui sortiment de paine fara gluten in gama sa de produse de brutarie. In general, painea noastra cu maia este foarte bine tolerata de persoanele cu sensibilitate la gluten, tocmai datorita procesului indelung de dospire, insa am decis sa oferim o alternativa sanatoasa si complet lipsita de riscuri si persoanelor care sufera de boala celiaca – varianta foarte grava a intolerantei la gluten.

In afara de acest tip de client, cu dieta speciala, painea noastra fara gluten prezinta beneficii nutritionale pentru oricine: fainurile pe care le folosim asigura o digestie usoara, fara disconfort la nivelul sistemului gastrointestinal si fara riscul de a declansa alergii sau intolerante alimentare in timp. Gratie maialei, painea fara gluten MamaPan se comporta ca o paine normala, nesfaramicioasa, iar gustul special al fainurilor folosite este intregit de cel al semintelor consistente. Este o paine hranitoare si foarte sanatoasa, bogata in vitamine. Ingredintele pe care le folosim pentru a crea aceasta paine asteptata de multi clienti ai nostri sunt: faina de hrisca, tarate de psyllium, amidon de cartof, maia de orez, sare, seminte de floarea-soarelui, susan, in si dovleac. Nu folosim praf de copt, drojdie, bicarbonat de sodiu sau afanatori – substante care se folosesc, de obicei, in painile din fainuri fara gluten ca sa le faca sa creasca sau sa lege aluatul.

Am conceput, testat si elaborat aceasta paine cu atentie si grija pentru sanatatea dumneavoastra. Stim ca, pentru o persoana cu sensibilitate la gluten, painea este „fructul interzis”. Noi am transformat-o intr-o delicatesa. Savurati-o in tihna!

Gramaj: 500 g  Pret: 22 de lei

You may also like
Oferta MamaPan de Sarbatori