In ultimii ani, in Romania, a inceput sa apara conceptul de intreprindere sociala, sustinut initial prin finantare guvernamentala sau europeana. Este vorba de afaceri care nu se ghideaza dupa legea profitului, ci au ca scop crearea de locuri de munca pentru persoane vulnerabile, stimuland folosirea unui potential lucrativ neglijat si impiedicand marginalizarea din punct de vedere social a celor aflati in situatii atipice sau de dificultate.
Este ceea ce facem si noi cu ajutorul brutariei MamaPan oferind locuri de munca mamelor singure sau a celor care au mai mult de doi copii in intretinere si se afla in situatii dificile de viata. Astfel, vrem sa producem o schimbare in viata comunitatii unde ne desfasuram activitatea, punand interesele acesteia inaintea preocuparii pentru profit sau acumulare de capital.
De aceea, folosim tot surplusul financiar obtinut prin vanzarea produselor noastre pentru indeplinirea acestei misiuni sociale pe care ne-am asumat-o: crearea de noi locuri de munca.
Proiectul MamaPan a luat nastere dupa ce am constatat ca un procent foarte scazut din mamele singure sau cu multi copii in intretinere reusesc sa-si gaseasca si sa pastreze un loc de munca din cauza situatiei lor familiale speciale. Astfel, ne-am indreptat atentia asupra acestui grup vulnerabil economic, cu risc semnificativ de marginalizare si excluziune sociala, oferindu-le locuri de munca platite cu salarii decente si un program de lucru care sa le permita sa dedice timp familiei.
In acelaşi timp, avem in vedere si caracteristica de afacere sustenabila a proiectului MamaPan prin respectarea standardelor de inalta calitate pentru produsele oferite comunitatii.
Suntem parte a unui proiect social, astfel incat performanta noastra se numara in locuri de munca, dar si in mentinerea la cote ridicate a respectului pentru angajatii nostri, pentru produsele pe care le facem si pentru cei care le cumpara.
MamaPan slow-bread. Paine cu gust si sens.
MamaPan este brutaria cu maia care aduce in comunitate paine sanatoasa, hranitoare si gustoasa, crescuta cu maia, fara drojdie comerciala. In realizarea painii MamaPan nu folosim nici un fel de adaosuri chimice, ci doar apa, sare, seminte si faina neaditivata, fara amelioratori.
MamaPan s-a nascut in mintile noastre intr-o zi de mai; eram adunate intr-o incapere stramta, cu mocheta visinie si am notat toate ideile cu carioca verde pe coala de flipchart. A aparut precum toate ideile mici cu aripi mari, care aduna oameni cu diferite nevoi si ii aduce impreuna pentru a face ceva cu folos. Atat de proaspata si de vie a fost in imaginatia noastra ca pana la finalul intalnirii aproape am simtit miros de paine calda.
Din gandul de-atunci a dospit si a crescut MamaPan, o brutarie la care lucreaza mame cu multi copii sau care isi cresc singure copiii. MamaPan s-a infiintat ca o afacere de tip social, adica e o afacere – fiind orientata spre vanzare si profit si respectand toate regulile si standardele de functionare si e in acelasi timp sociala, atat prin persoanele angajate, care sunt parte dintr-un grup aflat in dificultate din punct de vedere economic si social si care astfel au gasit un loc de munca, cat si prin reinvestirea profitului tot catre activitati sociale.
Painea facuta la MamaPan e modelata manual si e speciala – cu maia naturala, fara drojdie, fara aditivi, amelioratori, potentiatori de gust si altii asemenea, care nu au ce cauta intr-o paine sanatoasa. Facem paine cu seminte, cu usturoi sau ceapa, cu faina alba, intermediara sau 100% integrala, cu faina de secara sau cu faina fara gluten. Pe alese. Si tot pe alese, se adauga placintele – cu dovleac, cu mere, cu varza murata, fursecurile cu unt si saratelele cu chimen, cozonacul cu fructe confiate si cu nuca, cornuletele si biscuitii cu seminte!
Brutaria MamaPan e un model altfel, de a face produse naturale, sanatoase si gustoase, sustinand persoane pentru care ar fi mult mai greu sa isi gaseasca un loc de munca si care sunt in situatii de viata dificile.
La MamaPan facem mai mult decat paine, avem o misiune sociala! Am pornit in acest proiect, in primul rand, de la nevoia de a oferi suport pentru mamele singure din comunitate. Apoi, am vrut sa cream un produs natural, viu, ca pe vremuri si sa dezvoltam o afacere sustenabila. Am construit, cu ajutorul femeilor aflate in situatii de dificultate economica si sociala, un produs sanatos, pe care il putem oferi in mod responsabil comunitatii!
Irina Sorescu, presedinta executiva, CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate
IRINA SORESCU – managera Brutăria MamaPan
CORINA MUNTEANU – responsabila ateliere copii
ALEXANDRA TARCHILA – responsabila distributie
ANDREEA CONDURACHE – mama cu maini pricepute
ANCUTA CIMPEANU – mama cu maini pricepute
LUMINITA BUSA – mama cu maini pricepute
DANIELA MARTIS – responsabila relatii clienti